Politika, moć i nejednakosti

Voditelji: Vlasta Jalušič i Tonči Kuzmanić
Radni jezik: b/h/s jezik

Opis kursa:

Kurs je usmjeren na dublje razumijevanje problematike nejednakosti te njihove povezanosti sa nasiljem i odnosa između politike, moći i (ne)jednakosti.  Pristup je zasnovan na premisi da nejednakosti narušavaju politiku i moć te doprinose nasilju ili vode u nasilje, mada mogu nejednakosti i njihove posljedice same ponekad biti opasnije od samog nasilja – u tom smislu kurs provokativno problematizira hipotezu, da je nasilje ono „najgore“ što nam se može dogoditi. Empirijsku okosnicu  kursa činit će slučajevi revolucija kao generatora moći i politike, a fokus će biti na iskustvu iz 1968, na  revolucijama u Srednjoj i Istoćnoj Europi 1989 te nedavnim revolucijama na bliskom Istoku i u Africi (tzv. Arapsko proljeće).
Osnovna pitanja: Što se dogodi kad moć, utemeljena na političkom djelovanju, postane tek zakržljala osnova institucija? Kako u tom okviru promatrati i razumjeti javne državne politike (ne)jednakosti i kako utjecati na njih?  Diskusija različitih iskustava uspostavljanja moći i njezine institucionalizacije  biti će popraćena vježbom konkretnih analiza politika – zakona i dokumenata – koje se odnose na pitanje (ne)jednakosti i njezinih posljedica. 

CILJEVI KURSA:

  1. Razumijevanje i mišljenje pojmova politike, moći, revolucije i (ne)jednakosti, njihove međusobne odnose i poveznice te moguće posljedice tih poveznica u post-socijalističkom i post-kapitalističkom globalnom kontekstu.
  2. Razlikovanje, definiranje i samo promišljanje pojmova  te njihovo praktično usvajanje.
  3. Analiza i dešifriranje konkretnih pojava nejednakosti u sredinama u kojim žive i djeluju polaznici  te identificiranje njihovih mogućih posljedica za mir ili nasilje. 
  4. Analiza politika nejednakosti na konkretnim primjerima političkih dokumenata, zakona itd. (konkretni primjeri iz država polaznika).

LISTA TEKSTOVA I MATERIJALA KOJE TREBA PROČITATI:

  1. Hannah Arendt, O nasilju. U Hannah Arendt, Politički eseji, Antibarbarus Zagreb, 1996, 176-190. 
  2. Vaclav Havel, The Power of Powerless. Moć nemoćnih : ogledi o politici. Nove Knjige, 1990.
  3. Jean Jacques Rousseau, Rasprava o porijeklu i osnovama nejednakosti među ljudima. Str. 33-71.
  4. Michel Foucault: Panopticism.U: Foucault Reader str. 206-213 i Biopower, ibid. 259-272. (Michel Foucault, Znanje i moć, Globus, Zagreb 2004. Michel Foucault, Rađanje biopolitike, Svetovi, Novi Sad 2005).
  5. Mahmood Mamdani, An African Reflection in the Tahrir Square. http://pambazuka.org/en/category/features/73187
  6. Carol Lee Bacchi.Women, Policy and Politics: the Construction of Policy Problems. (1999) London: Sage. 3-13 i 35-49. 
  7. Vlasta Jalušič: Kompleksne nejednakosti. Tekst iz knjige Majda Hrženjak, Vlasta Jalušič, Vrata nisu baš odprta. Treba da jih gurneš, pa da se otvaraju... Perspektive v reševanju kompleksnih neenakosti. Mirovni inštitut, Ljubljana 2011. str. 11-32.
  8. Prijedlozi zakona ili već usvojeni antidiskriminacijski zakoni država polaznika. 

DOKUMENTARNI I DRUGI FILMOVI:

Adam Curtis collection: The Trap i The Power of Nightmare
Lorédana Bianconi: Do you remember revolution?


Eseji

Videozapisi

Ubleha za idiote

  • Implementacija

    Implementacija: Riječ u BH ušla u modu s ratom. Na engleskom implement znači izvršiti, obaviti, ili usaditi, no ne preporučuje se uporaba domaćih adekvata jer se na taj način gubi mistična aura projekta (v.). Engleska riječ implement potječe od latinskog implere, što prvotno znači NAPUNITI, ISPUNITI, pa i NAPRAVITI ŽENU TRUDNOM. Dakle, kod implementacije se radi o seksu ili, narodski rečeno karanju, no to je najčešće samo virtualno, pri čemu ili ne postoji odnos a postoje općenici i općenice, ili pak samo postoji tzv. aktivni općenik/općenica dok pasivni (tehnički termin "donji"; cf. KORISNIK) uopće ne postoji, ili postoji ali ne primjećuje da učestvuje u implementaciji. Implementacija je inače najveći izazov za Ublehu (v.), no najbolja zaštita od te opasnosti jest izvješće (v.), ili, još bolje, statusno izvješće (v.).     Korišten sa odobrenjem iz Ubleha za idiote od Nebojše Šavija-Valha i Ranka Milanović-Blank, ALBUM br. 20, 2004, Sarajevo.